Konstnärer som kraschat.

28 Dec
Joseph Beyus, kraschad konstnär.

Vissa konstnärer faller ner från himlen.

Som om det faktiska övervinnandet av gravitationen, den hisnande luftfärden motsvar en regellöshet, ett fritt fall. Vissa konstnärer störtar bokstavligen ner i sitt konstnärskap.

Joseph Beuys var radiooperatör i ett litet Stuckaplan under andra världskriget. Planet sköts ner över Ukraina och Beuys ådrog sig svåra skador. Ständigt iförd samma filthatt, vita skjorta och arbetsbyxor var Beuys en av efterkrigstysklands största konceptkonstnärer. Envist hävdade han att varje människa är en konstnär i sin egen rätt. Som hans vapendragerska Caroline Tisdall sa ”ett obrutet upplösande av specialisering”. Som lärare i skulptur  på konsthögskolan i Dusseldorf fick han sparken när han ville att föreläsningarna skulle vara öppna för alla. Beuys gjorde konst med vargar och busshållplatser, krita och sten, kärror och samtal. Han reste över hela världen och monterade frankt bort en vägg på Guggenheim Museum för att få plats med en av sina utställningar.

Läs och betrakta till exempel Caroline Tisdalls bok Joseph Beuys We go this way och Lasse Ekstrands underbara porträtt Varje människa är en konstnär.

Åke Hodell var stridspiloten  som havererade på en Skånsk slätt 1941. 1953 debuterade han som poet med Flyende pilot. Samma år reste han med Gunnar Ekelöf, som tagit honom under sin vinge, till Rom. En resa Hodell har skildrat med briljant dråplighet i Resan till Rom med Gunnar Ekelöf (Japp vi har den på Plattan). Absurd, vemodig pjäsförfattare, ljud och text-konstnär. Låna till exempel Kråksymfonin.

/Pernilla Glaser

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s