Årets litteraturspaningar

14 Jan

Det är ett nytt år för litteraturen. Vi på Årets kulturblogg har under ömsom dystra, ömsom uppsluppna förhållanden diskuterat och analyserat vad 2011 hyser i sitt litterära sköte och resultatet av denna tankarnas vedermöda presenterar vi ödmjukt som ÅRETS LITTERATURSPANINGAR.

KRISTIAN FREDÉN:
– Jag tror att litteraturåret 2011 blir året då den svenska deckarboomen plötsligt upphör. Den försvinner helt enkelt spårlöst. Samtliga kriminalförfattare kommer att sugas in genom ett maskhål i rumstiden och uppenbara sig i ett annat universum. I vårt universum kommer deras frånvaro att ersättas av poeter. Den massiva poesiboomen kommer slutligen att nå sitt klimax när hans majestät Konungen framför egenskrivna dikter i sitt jultal.

 

JENNY LINDH:
– Litteraturåret 2011 blir året då Svenska Akademien överraskar Sverige med ett oväntat populistiskt utspel. ”Nu jävlar drar vi igång en DANSTÄVLING” brölar professor Kjell Espmark under en presskonferens i Börshuset. Den utlovade danstävlingen beslutas gå av stapeln i den tidigare så somnambula kulturkyrkan ”Forum” på Sigtunagatan och allmänheten är förtjust – tills de förstår att inte en käft är välkommen dit. Synd, för därinne är det ett jävla drag. Till skräniga saxofontut från dansbandet ”Birgitta Trotzigs” trampar Horace Engdahl och Knut Ahnlund tårna av varandra i en raglande foxtrot medan Bo ”Disco” Ralph desperat försöker mjuka upp den katatoniska Katarina Frostenson, för kvällen iklädd Jesper Svenbros avlagda balettkjol. Kristina vägrar dansa till något annat än radiokanalen ”Lugna favoriter”  och Peter Englund, som i samband med Ranelidfejden krympt till en ringa längd av 134 centimeter över marken, har svårt att hålla jämna steg med damerna. Vinner? Ja det gör väl nån polska.

 

LEO LUNDBERG:
– Under 2011 ger Karl Ove Knausgård upp kampen.
Allt såg så bra ut – det var bara att skriva klart det sjätte bandet i romansviten ”Min kamp”. Men Karl Ove Knausgård får inte ihop det. Den tänkta slutmeningen påverkar inledningen på ett dramatiskt sätt.

”Jag får inte ihop det… allting har blivit en jävla soppa! Jag hatar verkligen trycksaker. Nu skiter jag i det här”, skriker Knausgård på oväntat aggressiv norska när Årets Kulturblogg får tag i honom.Knausgård avslöjar att han istället för ”meningslöst skrivande” ska satsa på musiken. Han debuterar som förband till Carl Johan Vallgren på Grand Hotell i Falkenberg. Knausgård – som inte hunnit skriva egna låtar – ska under kvällen riva av klassiker som ”Smoke on the Water”, ”Paranoid” och ”Black Magic Woman”.

”Det blir en jävligt vass låtlista, jag älskar verkligen rock”, väser Knausgård på supersexig norska.

 

PERNILLA GLASER:
– Jag förutspår den glossiga kokbokens slutgiltiga svältdöd. Istället återuppstår den litterära grungen i form av sunk, snusk och trash-litteratur för alla åldrar. Koka soppa på en spik, skit i så gör du i alla fall ingen skada, fult är det nya snygga, more is a bore, vänd på tröjan och läs en bok istället.

Vad tror du kommer prägla kultur- och litteraturåret som kommer? Go kommentarsbananas on us!

/Jenny

 

Annonser

4 svar to “Årets litteraturspaningar”

 1. Ola januari 14, 2011 den 10:20 e m #

  Jag räknar med att Underhållningsminister Blubby drar in alla ekonomiska bidrag från offentlig sektor till litteratur i alla former, vilket kommer att tvinga Sveriges författare att evolvera till fullfjädrade entreprenörer som kan unna sig högre månadslöner än de tidigare skådat, dessutom feta pensioner som gör all statlig inkomstgaranti överflödig.

  De senaste årens fusioner i affärsvärlden och crossovertendenser i nöjesbranschen kommer under 2011 att få sin motsvarighet även inom litteraturen och skapa spännande hybrider; kristen-socialistisk deckaraction med fullt objektiv kvalitet av Sti(e)g Larsson, vampyrjägarskräck på vers av Lennart Van Hellsing, absurdistiska matinéäventyr av Indiana Ionesco och den filosofiska barnboken ”Till sanningens lov, Max” av Barbro-Torgny Lindgren.

  Som seriebibliotekarie väntar jag mig givetvis att året kommer att ge oss den grafiska litteraturens slutgiltiga genombrott i de finkulturella lägren. Chris Ware tilldelas årets Nobelpris i litteratur, Anneli Furmark får en plats i Svenska Akademien, BLM återuppstår som en bilaga i Knasen och seriehyllan blir den mest utlånade avdelningen på Bibliotek Plattan. (Eller vänta nu, något av det har nog redan hänt…)

  Kram på er. Er blogg regerar! 🙂

 2. Pontus januari 18, 2011 den 7:16 e m #

  Radikal snuttifiering kommer prägla det nya året. Den läsande allmänheten tröttnar helt enkelt på att banala mordgåtor och tråkiga ungdomsskildringar tillåts bre ut sig på 400+ sidor miljödödande kvalitetspapper. Kort blir ledordet och förläggare hetsar varandra i nerstrykningar litteraturslimmningar. Kritikerna kommer börja uppskatta kärnfulla formuleringar och god språkbehandling. För bibliotekspersonalens del innebär det att man återigen måste damma av det sen länge insomnade signumet Hc.016 för noveller samt skylta med ordstäv och lyrik. Bloggarna blir twittrare.

  • Leo januari 19, 2011 den 2:01 e m #

   Precis. Och Karl Ove Knausgård drar tillbaka sina sex band och transponerar allt till en kort och kärnfull poplåt på tre minuter.
   /Leo

   • Pontus januari 19, 2011 den 2:14 e m #

    Hoppas, hoppas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s