Grattis, Svempa!

20 Jan

Vilken fantastisk tur att författaren Sven Lindqvist fick årets IvarLo-pris med den självklara motiveringen:

Sven Lindqvist förenar i sitt författarskap konsekvent engagemang och sanningslidelse. Hans texter fungerar som ögonöppnare. Han är en inspiratör inte bara för dem som lärde sig att gräva där de står utan också för dem som rör sig globalt och vill förstå det samhälle och den värld vi lever i.

Som samhällskritiker har Sven Lindqvist mycket gemensamt med Ivar Lo-Johansson. Medan den sistnämnde varnade för idrotten avslöjar Lindqvist reklamen i sin stridsskrift Reklamen är livsfarlig. Ivar Lo-Johansson frilade den djupa orättvisan i det svenska statarsystemet. Även Lindqvist fokuserar på orättvisa och maktstruktur. Genom sitt breda författarskap som omfattar närmare 30 titlar och spänner över ett brett fält: essäistik och aforismer, reselitteratur och rapporter, samhällsdebatt och forskning, självbiografiska verk utforskar han världen omkring oss. I Utrota varenda jävel och Avsikt att förinta sätter Sven Lindqvist, 2011 års Ivar Lo-pristagare, fingret på vår samtids ömmaste punkter: imperialism och rasism.

När bibliotek Plattan entusiastiskt skulle plocka fram alla fantastiska Sven Lindqvist-böcker tvingas vi, med skammens rodnad brännande på våra vinterbleka kinder, konstatera att vårt bestånd utgörs av en enda titel. (Ja, jag är nominerad i klassen längsta meningar.)

Myten om Wu tao-tzu är visserligen en väldigt fin bok men vi utökar med följande inköpslista så snabbt som postverket vill:

Reklamen är livsfarlig
En underjordisk stjärnhimmel
Utrota varenda jävel
Arbete och kärlek
Antirasister
Nu dog du: Bombernas århundrade
Framtidslandet
Avsikt att förinta

/Pernilla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s