Knausgård – kanske overklig?

7 Apr

Nya tester visar att Knausgård kan vara overklig.

 

Hyperrealistisk, extremt realistisk och väldigt självutlämnande är några beskrivningar som frekvent använts om Karl Ove Knausgårds hyllade romansvit Min kamp. Nu visar nya rön att Knausgård skriver så överdrivet realistisk att hela romansviten riskerar att klassas som overklig.

– Det verkar som om vi har att göra med en helt ny sorts realism, avslöjar Harry Jansson på statens kriminaltekniska laboratorium som testat sanningshalten i de hittills fem publicerade verken.

Harry Jansson fortsätter:

– Romanerna är testade på originalspråket norska som är ett lite konstigt språk, men vi har kalkylerat med felmarginaler och mycket tyder på att vi har att göra med en helt ny genre, overklig realism.

Knausgårds andra del av romansviten Min kamp kommer ut på svenska i maj. Harry Jansson menar dock att man nu måste fråga sig om det verkligen är Karl Ove Knausgård som har skrivit romanerna:

– Vi har testkört inslaget där Knausgård medverkar i Skavlan och det förefaller vara trickfilmat, det är något jävligt konstigt med håret. Detta skulle kunna innebära att Knausgård som person är overklig. Så vitt jag vet är det första gången i litteraturhistorien som något sådant har hänt.

Annonser

2 svar to “Knausgård – kanske overklig?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Knausgård – för bra för att vara sann? « Årets kulturblogg - april 15, 2011

    […] har tidigare skrivit om overklighetsdebatten som uppstått kring Karl Ove Knausgård. Nu går Yngve Knausgård, Karl Oves bror, ut och menar […]

  2. Finska Alko i attack mot Knausgårds ölpassage « Årets kulturblogg - april 18, 2011

    […] kriminaltekniska laboratorium gick för en vecka sedan ut med uppgiften att Knausgård är totalt overklig som person. Nu reagerar Alko – finska motsvarigheten till Systembolaget – kraftigt på romanen Min […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s