Finska Alko i attack mot Knausgårds ölpassage

18 Apr

Knausgård i ölskandal.

Overklighetsdebatten kring Karl Ove Knausgård fortsätter. Tidigare har såväl Per Gessle som Knausgårds bror, Yngve Knausgård, hävdat att Karl Ove Knausgård är för bra för att vara sann. Harry Jansson  på statens kriminaltekniska laboratorium gick för en vecka sedan ut med uppgiften att Knausgård är totalt overklig som person. Nu reagerar Alko – finska motsvarigheten till Systembolaget – kraftigt på romanen Min kamp.

I en lång sekvens i den första boken har en tonårig Knausgård och en kamrat gömt undan en kasse öl i skogen. De hittar påsen och vandrar genom kyla och snö till en nyårsfest.  Det Alko vänder sig mot är hur Knausgård vid en busshållsplats plötsligt sveper ett par öl.

– Episoden är overklig eftersom fryspunkten för öl ligger mellan minus en och tre grader, berättar Alkos omvärldsbevakare Johnny Peltonen.

Alkos personal har efter Peltonens upptäckt läst igenom den famösa ”ölpassagen” med hjälp av flera olika tekniker: skumning, sträckläsning och högläsning. Alla läsarter ger samma resultat:

–  Antingen var det inte så kallt det där nyåret, eller så minns Knausgård fel, kanske var det något annat än öl han drack? Det är hur som helst en oerhörd fadäs – ölen borde ha varit djupfryst.

Det var efter att ha läst om den svenska overklighetsdebatten som Alko bestämde sig för att gå ut med uppgifterna om ölfadäsen:

– Rätt ska vara rätt och vi på Alko är mycket noga när det gäller fryspunkter för alkoholdrycker, säger Johnny Peltonen.

Fakta: Fryspunkten för alkoholdrycker
Djupfryst öl
Svaga viner:  –4… –7 grader
Starkviner –6… –16 grader
Starksprit: –32 % –16 grader / –38 % –21 grader / –45 % –27 grader
Öl, cider, long drink: –1… –3 grader
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s