Statsminister Reinfeldt har ordet

19 Maj

Också författare.

Åh, gud som vi har jagat Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket . En Statsminister som en gång haft litterära ambitioner – klart att vi ska ha boken i vårt bestånd. Vi skulle i så fall vara det enda biblioteket inom Stockholms stad som har den. 

Men på antikvariaten har vi kammat noll.

Hittills.

Som tur är finns den som pdf-fil på nätet. Eftersom vi inte har boken i vår hylla, än, lanserar vi nu smakbitar i hopp om att någon hör av sig med tio exemplar ur den svåråtkomliga restupplagan. Vi börjar i dag med den dramatiska inledningen till Det sovande folket. Håll i hatten!  Statsminister Reinfeldt har ordet:

 

Kapitel 1

Sovhjärnorna

Blott 28 år gammal dog han. Det kom inte plötsligt utan satte punkt för en ganska lång och utdragen process. Han skulle hittas redan nästa dag. De historiska exempel som funnits på människor som legat döda länge och börjat ruttna och utvecklas till sanitära olägenheter, som det hette, var nu avhjälpta. När han inte registrerades i datanätverket som påloggad följde datorn de larmmönster som den hade instruerats att göra. Datorn skrev till honom över skärmen utan respons, därefter ringde datorn utan att någon svarade. Eftersom datorn kunde detektera hans närvaro i rummet, men utan att kunna kommunicera, sände datorn efter en ambulans.

Han dog precis som en lång rad andra unga människor började göra den sommaren i vad som snart skulle komma att kallas 2000-talets farligaste och dödligaste epidemi. Fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller AIDS.

Han dog välfärdsdöden.

 

/utdrag ur Det sovande folket (1993).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s